4 Ekim 2010 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASÜLYE


Herkese iyi haftalaaar:) Ağırlaştıkta biraz arşivlere yönelmeler başladı tabii. Haftasonu da hep dışarda olunca yapacak birşey olmuyor:) Uzun zamandır birçok kişinin yayınlamamı istediği, eminim herkesin çok sevdiği klasik bir lezzet... Büyüklerimizle yediğimiz bir aile yemeğinde masadakiler arasında vardı. Ben yayınladığımı sanırken bir de baktım ki yayınlamamışım:) İşte sonunda tarifi burada...

Malzemeler;
  • 500 gram taze fasülye
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 çay bardağı riviera zeytinyağı
  • Sıcak su
  • 1 adet küp şeker
  • Tuz

Yapılışı;
  • Fasülyelerin kılçıklarını ayıklayıp verev olarak kesin ve iyice yıkayın.
  • Zeytinyağı koyduğunuz tencerenizde önce doğradığınız soğanları, sonra da kabukları soyulup ufak ufak doğranmış domatesleri ilave edip bir miktar kavurun.
  • Üzerine fasülyeleri, şekeri ve bir tutam tuzu ekleyin.
  • Fasülyelerin üstüne çıkacak kadar sıcak su ilave edip yumuşayıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun...

1 Ekim 2010 Cuma

BONFİLE SOTE

Herkese hayırlı cumalar:) Bugün sizlere çok çok çok lezzetli bir et yemeği tarifi vereceğim. Yani en azından biz bu şekilde marine edilmiş et yemeklerini seviyoruz. Bu eti, içindeki malzemelerin bir kısmı olmadan daha önce etli karnıyarık tarifimde vermiştim. Şimdi içine daha fazla malzeme ekleyerek sote haline getirdim. Bu şekilde marine edip, bu şekilde pişirince hem etler lokum gibi oluyor hem de çok hızlı pişiyor. İşten gelince bile pişirmesi uzun süren bir yemek olmuyor.

Malzemeler;
  • 500 gram dana bonfile
  • 3 adet domates
  • 3 adet sivri biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
  • 1 ufak kavanoz konserve mantar (zamandan kazanmak için konserve kullandım)
  • Yarım kavanoz garnitür
  • 4-5 dal maydanoz
  • Kotanyi renkli karabiber taneleri
  • Kotanyi chili değirmen biber
  • Kotanyi kekik
  • Kotanyi biberiye

Eti marine etmek için;
  • 1,5 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak (doğranmış)

Yapılışı;
  • Eti marine etmek için gerekli tüm malzemeyi bir kapta karıştırın.
  • Dana bonfileleri küp küp doğrayıp, marine etmek için hazırladığınız karışıma ekleyin ve yarım saat buzdolabında bekletin.
  • Bu esnada sotenin içine katacağınız diğer malzemeleri doğrayın.
  • Genişçe bir tavayı ocağa koyup içine hiç yağ koymadan ocağın altını yakın ve tavayı ısıtın.
  • Isınmış tavaya marine edilmiş etlerini koyup kavurmaya başlayın. (Sıcak tavaya koyulan etler bu sayede hem çok suyunu bırakmıyor hem de daha hızlı pişiyor.) Bu arada etleri pişirirken çok fazla karıştırmamaya dikkat edin çok su bırakmasın.
  • Etler bıraktıkları suyu tekrar çekince domatesler hariç doğradığınız tüm malzemeyi ilave edin ve pişirmeye devam edin.


  • Ayrı bir kapta kabukları soyulmuş ve doğranmış tüm domatesleri ve salçaları karıştırıp 5-6 dakika pişirin.
  • Tavadaki etlerinizin üzerine ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.
  • Dilerseniz üstünü haşlanmış mısır ile süsleyerek servis yapın.




Afiyet olsun...

30 Eylül 2010 Perşembe

KAHVALTI SOFRASI


Aslında taa Ramazan ayı öncesi son haftasonu hazırladığım bir kahvaltı sofrasıydı. Eşimin ablası Antalya'dan gelmişti. Ben de herkesi kahvaltıya almıştım. Araya Ramazan ayı, Şeker Bayramı derken bayağı bir zaman girdi ve yayınlamak şimdi kısmet oldu:) Aslında çok fazla bir hazırlık yapamadım ama masamızdaki iki bıcırık (cadı Aylin ile prenses Selin - yeğenlerimiz) yediğimiz herşeye lezzet ve hepimize neşe kattı:)

Masamızdakiler;



Krep (sade)

Hellim Peyniri Kızarması

Malzemeler;
  • 1 paket hellim peyniri (Ben Yörsan kullandım)

Yapılışı;
  • Peynirleri dilimleyip bir gece önceden suya koyun. (biz çok tuzlu sevmediğimiz için mutlaka bu şekilde bir gün önceden bekletiyoruz)
  • Ertesi gün güzelce yıkayıp suyunu alın.
  • Yağsız teflon tavaya koyup önlü arkalı kızarana kadar orta ateşte kızartın.

Salçalı Sosis

Malzemeler;
  • 1 paket sosis
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı riviera zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Yapılışı;
  • Tencereye sıvıyağınızı koyup kabuklarını soyup ufak ufak doğradığınız domatesleri ekleyin.
  • Birkaç dakika kavurduktan sonra salçaları ve halka halka doğradığınız sosisleri ilave edin.
  • Su az gelirse bir çay bardağı sıcak su ilave edip iyice pişirin.
  • Şişip piştikten sonra tuzunu ve karabiberini ekleyip servis yapın.

Haşlanmış Yumurta

Malzemeler;
  • 3 adet yumurta
  • Tuz
  • Karabiber

Yapılışı;
  • Yumurtaları derince bir sos kabının içine koyup üstlerine çıkacak kadar su koyun.
  • Orta ateşte yaklaşık 10 dakika kadar haşlayın.
  • Soyup dilimlediKten sonra isteğinize göre üzerine karabiber ve tuz serpip servis yapın.

Sucuk

Malzemeler;
  • 1 paket sucuk
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı;
  • Sucukların dış kabuklarını soyup dilimleyin.
  • Tavaya yağınızı koyup sucukları ekleyin ve pişirin.
  • Bu işlemleri servisE yakın yapmanızda fayda var çünkü sucuk sıcak servis edilirse daha lezzetli oluyor ve yağı donmuyor.

Patlıcanlı Kol Böreği (Tarifini ilerleyen günlerde vereceğim)



Kayınvalidemin muhteşem Ispanaklı Peynirli Böreği (Bunu da ilerleyen günlerde vereceğim)

Kahvaltı sonrasına turta yapmıştım hatta üstünü evdeki tüm meyvelerle süslemiştim ama kahvaltı sonrası rehavetiyle fotoğrafını çekemeden bitti:) İlerleyen zamanlarda tekrar yapıp tarifini vereceğim:)
Bunların dışında masamızda standart kahvaltılıklarımız, Düzce'den gelen acıkamız, Ayvalık'tan gelen nefis bahçe domateslerimiz, biberlerimiz, reçellerimiz de vardı.


Oldum olası uzun süren kahvaltı masalarını ve yapılan sohbetleri severim. O günde çok çok çok keyifli bir gün geçirdik. Yukarıdaki tüm tariflerimi sevgili Fatoş'un kahvaltı etkinliğine gönderiyorum.




Afiyet olsun...

28 Eylül 2010 Salı

DAMLA SAKIZLI KURABİYE

Haftasonu düzenlenen 3. blog yazarları buluşmasına giderken yaptığım kurabiyeyi bugün yayınlamak istiyorum. Çok hafif bir kurabiye oldu. Hem de çok paratik. Bu sefer doğru yazacağım tarifim Sofra dergisinden:) Tarifte biraz değişikliler yaptım ama. Bence deneyin memnun kalacaksınız. Bu kurabiyeleri ayrıca sevgili Fatoşun Kahvaltılıklar etkinliğine de göndermek istiyorum.

Malzemeler;
  • 1 paket damla sakızı
  • 2,5 su bardağı un
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozu


Yapılışı;
  • Tüm malzemeleri (damla sakızı, un, toz şeker, süt, zeytinyağı, kabartma tozu) yoğurma kabına koyup kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. (Hamur çok çok yumuşak olmasın).
  • Hamurdan parçalar koparıp istediğiniz şekli verip yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
  • Soğuyunca servis yapın.


Afiyet olsun...

3.BLOGGER BULUŞMASI


Bu pazar günü uzun zamandır beklediğimiz buluşmamızı Beşiktaş KafeMania'da gerçekleştirdik:) İlkini sevgili Özge'nin, ikincisini sevgili Hilal ve sevgili Ayşen'in düzenlediği bu güzel kaynaşma kahvaltılarının 3. sünü de sevgili Burcu ve sevgili Zeynep üstlenmişti. Hem çok çok çok güzel zaman geçirdik hem de beraberimizde miniklerimiz için getirdiğimiz okul malzemelerini verdik.

Burcu ve Zeynep gerçekten çok yoruldu. Bir ara ellerinde çay tepsileri vardı ve çay ikramı bile yapıyorlardı:) Herkesin rahatı ve güzel vakit geçirmesi için çok uğraştılar. Bence değdi:) Bir sonraki buluşmaya el vererek günü bitirdiler.

Herkesi tekrar görmek çok güzeldi. Gelemeyenlerde vardı ama yine de güzel bir havada güzel bir kahvaltıydı...

Başka etkinlikler buluşmak üzere...

24 Eylül 2010 Cuma

İNCİRLİ MUHALLEBİ

İnanılmaz yoğun bir cuma gününden hepinize merhaba. Bu tarifi Lezzet dergisinde görmüştüm. Sanırım sevgili Tijen'in yaptığı tariflerden. Dolapta kalan incirlerle ne yapayım ne yapayım diye düşünürken gördüm bu tarifi ama bu kadar lezzetli ve hafif olacağını tahmin etmemiştim. Hamileliğimden beri tatlı yiyemediğimi düşünürsek o kadar severek yedim ki! Ben çok tatlı olacağını sanmıştım ama kesinlikle ve kesinlikle tavsiye ediyorum deneyin! Bu sabah da radyoda pazar günü Bursa'da incir festivali olduğunu duydum:) Dedim bu tarifi yayınlamanın tam zamanı:) Tarif bire bir aşağıdaki gibi...

Malzemeler;
  • 6 adet taze incir
  • 1 kg süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 kahve fincanı toz şeker
  • 1 paket vanilya

Yapılışı;
  • Tüm incirlerin kabuklarını soyup el blendırından geçirin.
  • Muhallebi için püre haline getirdiğiniz incirlerin 2/3'ünü ve diğer muhallebi malzemelerinin hepsini bir tencereye koyun.
  • Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.
  • Kaselere koyup soğuyunca üzerine kalan incir sosunuzu ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun...

23 Eylül 2010 Perşembe

SARIMSAKLI SİRKELİ KÖZLENMİŞ BİBER

Kapalı bir İstanbul sabahından kocaman öpücükler:) İnanılmaz yoğunum ama eşimin en sevdiği mezelerden birini bugün yayınlamadan geçmeyeyim dedim. Aslında zaman zaman közlediğim kırmızı biberlerin içlerini çeşitli peynirlerle de doldururum ama eşim en çok bunu sever.


Malzemeler;
  • 3 adet kırmızı biber
  • 3-4 yemek kaşığı sirke (ben elma sirkesi kullandım)
  • 1-2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
Yapılışı;
  • Biberleri yıkayıp kurulayıp közleme tepsisine dizin ve her yerini közleyin.
  • Közlediğiniz biberleri düz bir zemine alıp dış kabuklarını soyun ve uzunlamasına dilimleyerek servis tabağına dizin.
  • Bir kabın içine sirke, zeytinyağı, tuz ve dilimlenmiş sarımsağınızı koyup karıştırın.
  • Tabaktaki biberlerinizin üzerine döküp servis yapın.

Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hosted by Blogger.Designed by Afet Ergüfor onlyTümayın Mutfağı ©2010 All rights reserved.