20 Eylül 2010 Pazartesi

HÜNKAR BEĞENDİ

Herkese iyi haftalar. Güzel bir sabah bugün. Ama malum hem haftanın ilk günü hem de okulların açılması dolayısı ile biraz trafikli bir sabah:) Bu sabah her zamankinden daha erken yola çıkmama rağmen yine de 20 dakika geç kaldım:) Sorun değil diyerek işlere gömüldüm. Haftaya benim gibi patlıcan düşkünlerinin seveceğine inandığım bir tarif ile başlamak istedim:) Daha önce Kotanyi firmasının düzenlediği yarışmaya katıldığım Beğendili Sandal Sefası tarifimde de aslında beğendi kısmının tarifini detaylı olarak vermiştim. Ama bugün tekrar:) Biz çok severiz bu yemeği ve ertesi güne hiç kalmaz:) Gelelim tarifime...
Bu tarifimi aynı zamanda Tuz Biber Dergisinin Et Yemekleri etkinliğine gönderiyorum...

Malzemeler;


Beğendi için;

  • 4 adet kemer patlıcan
  • Birkaç tatlı kaşığı süt (Patlıcanlar kararmasın diye)

Besamel sos için;
  • 40 gram tereyağı (2 çorba kaşığı)
  • 2 çorba kaşığı dolusu un (40 gram)
  • 2 su bardağı süt

Et için;
  • 600 gram kuzu kuşbaşı
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 adet sivribiber
  • 3 adet domates
  • 3 yemek kaşığı riviera zeytinyağı
  • Kotanyi karabiber

Yapılışı;
  • Patlıcanları yıkayıp birkaç yerinden çatal ile delerek közleme tepsisine alın ve heryerini güzelce közleyin.
  • Közlenen patlıcanları teker teker düz bir zemine alarak ortasından boylamasına kesin.
  • Bir tatlı kaşığı ve bıçak yardımı ile içini açarak birkaç damla süt gezdirin. (Beğendili yemeklerde patlıcanların kararmaması için süt, patlıcan salatası gibi yemeklerde patlıcanların kararmaması için limon gezdirilir).
  • Kabuklarından sıyırdığınız patlıcan içlerini ufak ufak doğrayıp bir kabın içine alın.
  • Beşamel sos için derince bir teflon sos kabında tereyağını eritin.
  • Üzerine unu ilave edip unun kokusu gidene kadar kavurun.
  • Üzerine azar azar sütü ilave edip hızlıca karıştırın.
  • Sos kıvamını alana kadar bu işleme devam edin.
  • Hazırladığınız beşamel sos ile patlıcanları karıştırın ve servis tabağınızın altına yayın.
  • Etinizi hazırlamak için yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağı ile saydamlaşana kadar kavurun.
  • Üzerine etinizi, soyulup doğranmış domateslerinizi ve doğranmış biberlerinizi ilave edip karıştırn.
  • Tuzunu ve karabiberini de ekleyip etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Pişen etlerinizi beğendinin üzerine koyarak servis yapın.



Afiyet olsun...

23 yorum:

Fuat Gencal dedi ki...

Ellerinize sağlık, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılar.

zeliha (umutsepeti) dedi ki...

Ben de çok beğendim :) nefis olmuş ellerine sağlık canım,etkinlikte başarılar diliyorum..mutlu haftalar..

yemekbiraşk dedi ki...

tümaycım bayıldığım bir yemektir hem et soteli yaparım hem köfteli
ellerine sağlık
sevgiler..

kalpkurabiye, deniz dedi ki...

ben daha çok beğendim sayın hünkardan:))
ellerine sağlık canımm ve o güzel yorumun için çok teşekkür ederimm:))

Eylem dedi ki...

en sevdigim yemektir.sık sık yapamıyorum malum et fiyatları ama bu aralar yapayım.ellerine saglık.

Miskokulu Lezzetler -Mine- dedi ki...

Tümaycığım öğle yemeği yemedim henüz ve bana nasıl güzel geldi bu tarif ellerin sağlık. Prensesleri mutlaka tanıştıracağız eminim çok öpüyorum sevgiler...

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

tümayım kimsevmez patlıcanı hele hünkarı aman allahım bayılırım tatlımn ellerine sağlık afiyet bal olsun

umutluhayat dedi ki...

ellerine sağlık tümaqycım.çok güzel olmuş.

annemineli dedi ki...

Canım bayılırım hünkar beğendiye,hünkar beğenmiş zavallı ablan nasıl beğenmesin,ellerine sağlık çok leziz görünüyor.Öptüm...kaçtım....

dokuzuncubulut dedi ki...

Patlıcanın en lezzetli ve güzel hali. O kadar da güzel yapmışsınız ki ellerinize sağlık...

evatolyesi dedi ki...

Ellerinize sağlık patlıcanın girdiği her yemeğe bayılırım doğrusu. Nefis görünüyor...
Sevgilerimle:)

Seda Yazıcı dedi ki...

eline sağlık canım,enfes gözüküyor :)

annemineli dedi ki...

Hünkar begenmiş,ben nasıl begenmeyim..Sevgilerrrr..

çeşnici Handan dedi ki...

Tümaycım bizde de hünkar beğendi en sevilen yemeklerdendir bayılırız. Ellerine sağlık harika olmuş canım.

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Tümay'ım, nasıl yenmez bu,hele de senin elinden olursa.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

oy oy oy görüntüye bak:) insanın iştahını kabartır.
ellerine sağlık canım..

yemekaski.com seçil dedi ki...

bayılırım hünkaraa :) ellerine sağlık..

Mimosa Café dedi ki...

beğendiye bayılırım! eline sağlık tümaycım. ayrıca tebrik mesajın için de çoook teşekkür. sevgiler.

birsence dedi ki...

pek bir güzel olmuş ellerine sağlık canım...

Kendimce dedi ki...

valla tümaycım ben de çok beğendim ellerine sağlık

susamcorekotu dedi ki...

hünkar çoook zevkliymiş biz ondan daha fazla:))) eline sağlık canım

YEMEK VAKTİ AYLİN dedi ki...

Aylinde beğendi :)Ellerine sağlık tümayın harika görünüyor her zamanki gibi

mishose dedi ki...

Tümay abla nefisssss gözüküyordu,dayanamadım ben de yaptım :) Beşamel sosa rendelenmiş kaşar koydum ek olarak :) Ellerine sağlık, öpüyorum çok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hosted by Blogger.Designed by Afet Ergüfor onlyTümayın Mutfağı ©2010 All rights reserved.