Hergün yesem bıkmam dediğim bir zeytinyağlı. Zaten pirinci de çok severim. İlerleyen günlerde pilav tariflerim de olacak.
Malzemeler;
- 14 adet dolmalık biber
- 4 adet irice kuru soğan (Bir zeytinyağlının soğanı ne kadar bol olursa o kadar da lezzetli oluyor)
- 2 su bardağı pirinç
- Kuş üzümü (Belli bir ölçü vermiyorum çünkü bol olursa güzel)
- Dolmalık fıstık (Kuş üzümündeki durum burada da geçerli yani bolca)
- 1 demet maydanoz
- 2 adet domates
- 1 adet kesme şeker
- Yarım limonun suyu
- 1 silme tatlı kaşığı nane
- 2 çimdik karabiber
- Zeytinyağı
- 1 çay bardağı kaynamış su
- Tuz
Yapılışı;
- Tencereye zeytinyağını koyup, rendelenmiş kuru soğanlarınızı ekleyin.
- Bir iki çevirdikten sonra dolmalık fıstıkları ekleyin ve pembeleşinceye kavurun.
- Pirinci ekleyin. Bir miktar daha kavurun.
- Sırası ile kuş üzümünü, soyulmuş domatesleri, şekeri, yarım limonun suyunu ve kaynamış suyu ilave edin.
- Tuzunu, karabiberini ve nanesini de ekledikten sonra ara ara karıştırarak kavurmaya devam edin. tencerenin dibinin tutmamasına dikkat edin.
- İç harcınız suyunu çekip, piştikten sonra da maydanozları ilave edip bir - iki karıştırıp ılımaya bırakın.
- Dolmalık biberlerinizin içlerini çıkartıp güzelce yıkayın ve süzün.
- İç harcınız ile içlerini doldurun.
- Dolmaları doldururken, iç harcı çok fazla bastırmamaya (lapa gibi olur pişince) ve de ağzına kadar doldurmamaya dikkat edin. Çünkü pişerlerken pirinçler şişeceği için biberlerden taşar.
- Dolmaları tencereye dizdikten sonra, dolmaların ağzını domateslerin kenarlarından kestiğiniz yuvarlaklar ile kapatın.
- Tencereye, dolmaların yarısına gelecek kadar kaynamış su ekleyin ve orta ateşte pişirin. (Pişip pişmediğini pirinçlerin ve dolmalık biberlerin yumuşayıp yumuşamadığını kontrol ederek anlayabilirsiniz.
- Maydanoz ve limon dilimleri ile süsleyip servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder