5 Mart 2010 Cuma

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

Hergün yesem bıkmam dediğim bir zeytinyağlı. Zaten pirinci de çok severim. İlerleyen günlerde pilav tariflerim de olacak.


Malzemeler;



  • 14 adet dolmalık biber
  • 4 adet irice kuru soğan (Bir zeytinyağlının soğanı ne kadar bol olursa o kadar da lezzetli oluyor)
  • 2 su bardağı pirinç
  • Kuş üzümü (Belli bir ölçü vermiyorum çünkü bol olursa güzel)
  • Dolmalık fıstık (Kuş üzümündeki durum burada da geçerli yani bolca)
  • 1 demet maydanoz
  • 2 adet domates
  • 1 adet kesme şeker
  • Yarım limonun suyu
  • 1 silme tatlı kaşığı nane
  • 2 çimdik karabiber
  • Zeytinyağı
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • Tuz

Yapılışı;


  • Tencereye zeytinyağını koyup, rendelenmiş kuru soğanlarınızı ekleyin.
  • Bir iki çevirdikten sonra dolmalık fıstıkları ekleyin ve pembeleşinceye kavurun.
  • Pirinci ekleyin. Bir miktar daha kavurun.
  • Sırası ile kuş üzümünü, soyulmuş domatesleri, şekeri, yarım limonun suyunu ve kaynamış suyu ilave edin.
  • Tuzunu, karabiberini ve nanesini de ekledikten sonra ara ara karıştırarak kavurmaya devam edin. tencerenin dibinin tutmamasına dikkat edin.
  • İç harcınız suyunu çekip, piştikten sonra da maydanozları ilave edip bir - iki karıştırıp ılımaya bırakın.


  • Dolmalık biberlerinizin içlerini çıkartıp güzelce yıkayın ve süzün.
  • İç harcınız ile içlerini doldurun.
  • Dolmaları doldururken, iç harcı çok fazla bastırmamaya (lapa gibi olur pişince) ve de ağzına kadar doldurmamaya dikkat edin. Çünkü pişerlerken pirinçler şişeceği için biberlerden taşar.
  • Dolmaları tencereye dizdikten sonra, dolmaların ağzını domateslerin kenarlarından kestiğiniz yuvarlaklar ile kapatın.

  • Tencereye, dolmaların yarısına gelecek kadar kaynamış su ekleyin ve orta ateşte pişirin. (Pişip pişmediğini pirinçlerin ve dolmalık biberlerin yumuşayıp yumuşamadığını kontrol ederek anlayabilirsiniz.
  • Maydanoz ve limon dilimleri ile süsleyip servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Hosted by Blogger.Designed by Afet Ergüfor onlyTümayın Mutfağı ©2010 All rights reserved.